Жури

Алексей Христов

Председател на журито е основателят на фестивала Алексей Христов. Той е завършил Езикова гимназия в родния си град Враца. В края на 90-те получава магистърска степен по богословие от СУ „Св. Климент Охридски“. Работи в „Дарик“ радио, Дружество „Гражданин“ и списание „Демократически преглед“.

През 2001-2002 е гост изследовател в университета Джорджтаун във Вашингтон на тема "Нестопански организации и Гражданско общество". От 2004 година Алексей Христов е Програмен директор на Американска Фондация за България и управител на Клона в България.  Оригиналната концецпция на фестивала "Ранно пиле" е създадена от него като естествено продължение на Програмата за финансиране на студентски филмови проекти на Фондацията.

Евгения Атанасова-Тенева

Евгения Атанасова-Тенева е журналист и проуцент с над 20 годишна биография в БНТ. Тя е магистър по журналистика от софийския университет „Св.Климент Охридски”

Настояща позиция – главен продуцент „Външна ТВ продукция”
2012 - до днес – Водещ на седмичното външно политическо предаване „Светът е седем”
2010 -2012 - Водещ на новини и политически коментари
2004-2010 – Автор и водещ на седмичтното ток-шоу „Вижте кой...”
2000-2004 - Водещ на политическия обзор на деня „Екип 4”
1989-2000 – Репортер за „По света и у нас”, репортер и ко-водещ на „Панорама”-седмичния политически обзор на БНТ

Евгения Атанасова-Тенева има биографията на репортер от важни политически събития в България и по света. Отразявала е демократичните промени в България, войната в Югославия, Близкоизточния мирен процес и много други.

Нейна любима тематика са изкуствата и от 2010 г. тя следва творчеството на артистичния тандем Кристо и Жан-Клод с редица репортажи, публикации и филми. По настоящем тя работи върху книга-биография, посветена на артистичния тандем.

Няколко години е член на международното жури на фестивала Rose d`Or Awards на Европейския съюз за радио и телевизия.

Филмография:

„Мост към Кристо”- историята на „Плаващите кейове”, 2016
„Опакованият Райхстаг – 20 години по-късно”, 2016
„Кристо от България”, 2015
„Бялата планета на Кристо” – историята на „Големия въздушен пакет”
„Кристо и Жан-Клод – изкуството е за двама”
„Пътят към портите”
„Една студена Кока-Кола през студената война” 2004

Дору Нитеску

Дору Нитеску е роден през 1978 в Campulung, Румъния. През 2000 г. завършва Филмова режисура в Академията по театрални изкуства и кинематография, Букурещ (UNATC) и от тогава е преподавател по режисура.

Работил е за няколко Румънски филма като асистент режисьор в това число във филма "Ники и Фло" на Луциан Пинтиле.

През 2008 г. защитава докторска степен с дисертация на тема Федерико Фелини. Той е заместник-декан на Филмовия факултет на UNATC, заместник-ректор, председател на Сената на UNATC и асоцииран професор и ръководител на отдела „Филмова режисура и продуцентство”.

Късометражните му филми са селектирани на множество фестивали в Байерн, Ню Йорк, Карлови Вари, Болоня. Първият му игрален филм “Кармен” е бил в селекцията на фестивала в Сараево, Гьотеборг, Пекин, Гуанджу, Мишколц. "Кармен" има четири номинации за Gopo Awards (Romanian Industry Awards) и пет номинации за Наградите на Съюза на румънскте филмови дейци, от които печели четири: за най-добър дебютен филм, най-добра актриса в водеща роля, най-добрата оригинална музика, най-добрър монтаж.

Дору Нитеску е автор и на три книги "Il Cinema-menzogna: поезията на Федерико Фелини", "Интервюта за Фелини" и "Раждането на съвременното музикално видео".

Селективна филмография:

2013 “Кармен”, игрален
2009 “Проследяване на гъските“, късометражен
2008 “Il Cinema – Menzogna”, документален
2007 “От думи към дела“, документален
2006 “Athanor. Възможни светове, възможни хора”, документален
2005 “На живо от Мариенплац“, документален
2000 “Чупливо“, късометражен
1999 “Саграда Фамилия”, късометражен

"Ранно пиле" приема заявки за участие за 2018 година

Имате по-малко от месец да заявите участие в един от най-престижните фестивали за късометражно студентско кино. Кандидатствайте до 31 юли 2018 г.