Предстои да гледаме най-добрия ви филм

Приемането на заявки за участие в "Ранно пиле" 2018 приключи на 31 юли. Започва предварителната селекция на фестивала.

1200+

заявени филма

Точно 1241 филма в четири категории бяха представени за участие в 14-то издание на фестивала. 

80+

участващи страни

Картата на фестивала вече обхваща и страни като Венецуела, Обединените Арабски Емирства, Пуерто Рико, Тунис, Непал, Монако, Гватемала.

30+

дни за селекция

През следващия месец селекционната комисия няма да спи, а ще гледа филми, за да може да обяви избраните в началото на септември.

Акценти от "Ранно пиле" 2017

Един режисьор - две големи награди "Ранно пиле"

За първи път в историята на фестивала Голямата награда "Ранно пиле" бе присъдена на режисьор, който вече я е печелил в предишно издание на фестивала. Това е Ана-Мария Команеску от Академията по театрални изкуства и кинематография, Букурещ, Румъния. Тя беше отличена за филмите си "В къщата" през 2015 г. и "Секс, лула, омлет" през 2017 г. Според регламента г-жа Команеску ще бъде за втори път и председател на журито, което също е прецедент за фестивала. Нямаме търпение да я посрещнем отново в София през ноември. Повече за Ана-Мария може да прочетете на страница "Жури".

Наградите на "Ранно пиле" 2017

Освен награди в традиционните 10 категории, за първи път в това издание на фестивала беше присъдена и нова 11-та награда - в подкрепа на партньорството ни с Югоизточно-европейската регионална асоциация на висшите училища по кино и телевизия. Вижте подробности за отличените филми в галерията.

Другите за нас

"Добър начин да се направи голямата стъпка от студент към професионалист".

Роберто Рамирез Алкосер, Мексико