Жури

Ана-Мария Команеску


Ана-Мария Команеску е млад филмов режисьор от Румъния, завършил Университета по театрално изкуство и кинематография в Букурещ през 2014 г.

Филмографията ѝ се състои от късометражени филми като "В къщата" (2014) - смел разказ за едно парти, което жестоко се обърква, заснет на 16 мм черно-бяла лента и "Втори поглед" (2015) - филм за пътуваща двойка, която се сприятелява с един стопаджия. Последният ѝ късометражен филм "Секс, тръба и омлет", горчиво сатиричен  анекдот за брака и кризата на средната възраст, заснет на цветна 35 мм лента, в момента е в пост-продукция. През 2015 г. тя участва в програмата "Търси Китай" и сама подготвя, заснема и монтира кратък документален филм за музиката в  красив китайски метрополис "Изсвири го отново, Ксиамен". Твърдо вярваща  в жанровото кино с добавена нотка артистизъм и емоция, тя с нетърпение  очаква да дебютира с първия си пълнометражен филм.

Севда Шишманова

Те е директор "Програма и филмови продукции" на БНТ 1, журналист, продуцент, режисьор.

Като продуцент тя създава най-успешния български сериал "Под прикритие“. Като ръководител на "Филмови продукции" прави пробив с филмите на Българската национална телевизия на световния пазар. Криминалната драма "Под прикритие“ е първият български сериал със световна дистрибуция от американската компания New Films International. Поредицата е продадена на повече от 180 територии. Сериалът е в официалната селекция на международните награди "Емми“ в категория драматичен сериал за  2012 и 2013 г. Политическият сериал "Четвъртата власт“, на който тя е продуцент, също е в официалната селекция на международните награди "Емми“ в категория драматичен сериал за  2014 г. Прочети повече ...

Лилия Немченко

Лилия Немченко е родена в Свердловск. Тя е възпитаник на Факултета по Философия на Уралския държавен университет. Към днешна дата, тя е асоцииран професор в университета. Член е на руския Съюз на филмовите дейци, член на управителния съвет на Организацията на филмовите експерти и филмовите критици. Директор на Международния фестивал-уъркшоп на филмовите школи "Kinoproba". Куратор на видео програми на 1, 2 и 3 Биенале на съвременното изкуство Урал. Като изкуствовед, тя работи в журито на театрални и филмови фестивали в Красноярск, Минусинск, Порто и др. Автор е на повече от 80 научни статии, публикувани в списанията "Изкуството на киното", онлайн списание "Kinokultura.com " и други.

Димитър Сарджев

Димитър Сарджев завършва в НАТФИЗ през 2003 г. театрална режисура в класа на проф. Иван Добчев и през 2009 г. кино и тв режисура при проф.Георги Дюлгеров.

Автор е на късометражните филми:

2010 "Преди да заспя"
2008 "Семеен портрет”
2006 "Хотел, гълъби” 
2004 "Ботушки”
2003 "Едно писмо” 

Христо Симеонов

Христо Симеонов е роден в 1985 в Търговище. Автор е на няколко късометражни филма, показани на различни международни фестивали като Тампере, Дрезден, Котбус, Молодист, Билбао, Триест, Солун, София и др. През 2013 г. завършва магистърска степен по филмова режисура в Югозападен университет "Неофит Рилски", Благоевград. В момента е докторант в областта на филмовото образование. Последният му късометражен филм "Син" спечели приза "Златна роза" за най-добър български късометражен и наградата за най-добър български късометражен филм на българската филмова академия, 2016.


От 2009 г. той си сътрудничи с няколко фондации, които работят в областта на човешките права на малцинствените групи в България и той е направил много клипове със социални тематика и документални филми.  

Филмография:

2015 "Син" 29 мин.
2015 "Врагове" 21 мин.
2013 "Слънце през дъжда" 10 мин.