Регламент

Юбилейното петнадесето издание на "Ранно пиле“ ще се проведе от 01 до 05 ноември 2019 г. в София.

Критерии за селекция

В състезателните програми на фестивала могат да вземат участие само студентски късометражни филми, произведени в България и чужбина, които отговарят на следните критерии:

Филмът трябва да попада в категорията игрален, анимационен или документален късометражен филм.

Режисьорът на филма трябва да е бил студент по време на заснемането му. Участието на студенти в останалата част от екипа или в актьорския състав не е достатъчно условие  за включване в селекционната процедура. Необходимо е прилагането на документ, подпечатан и подписан от съответната учебна институция, който да декларира студентския статут на режисьора.

Продължителността на филма не трябва да надхвърля 30 минути. Селекционната комисия си запазва правото да допуска изключения.

Форматите, които фестивалът приема за предварителна селекция са DVD PAL, avi, mov, mpg2 и mpg4. Видео файлове в SD (Standard Definition) или HD (High Definition):  AVI - Microsoft DV codec, MOV - Apple QuickTime ProRes422 codec, MPEG-4 - H.264 file compession с вградени субтитри или на отделен файл (с вграден таймкод). Всеки друг формат ще бъде отхвърлен. Субтитри на английски език са задължителни за всички филми, които не са с диалози на английски.

Качеството на файла трябва да е подходящо за прожекция. Ако има проблем с качеството, филмите могат да бъдат дисквалифицирани, което става след изричното уведомяване на режисьора и липса на съответна реакция от негова страна.

До селекция се допускат филми, които са произведени след 01 януари 2017 г., не са предлагани за участие в предишни издания на "Ранно пиле” и имат уредени авторски права (особено тези за музика). Всеки участник има право да предложи максимум два свои филма, като всеки от тях трябва да кандидатства с отделен формуляр  за участие.

Кандидатстване

Заявки за участие в предварителната селекция на "Ранно пиле“ 2019  се приемат онлайн. Всеки кандидат трябва да попълни формата за участие на сайта на фестивала, като предостави:

 • линк за гледане на филма с английски субтитри (ако диалогът не е на английски)
 • валидна парола  (ако е налична)
 • подробна информация за филма и неговите автори

  След като даден филм е депозиран за участие, той не може да бъде изтеглен обратно, особено при евентуална селекция. Всеки филм може да участва само в една-единствена категория. След като даден филм е вече регистриран, не се допускат промени в категорията му. Участието в предварителната селекция предполага пълното приемане на правила и условията на фестивала.

  Крайният срок за кандидатстване е 15 август 2019 г.

  Няма такса за участие.

  Предварителна селекция

  Селекционната комисия на фестивала определя филмите, които могат да вземат участие в програмата на "Ранно пиле" 2019. Резултатите от предварителната селекция ще бъдат обявени в средата на септември на сайта на фестивала, както и по имейл. Лицето за контакти на филм, селектиран за прожекция на фестивала, ще получи имейл с персонален линк, на който да качи следното:

  • филмa със субтитри на английски език (ако диалогът не е на английски)
  • две снимки от филма
  • актуална снимка на режисьора
  • сканиран документ, който декларира студентския статут на режисьора
  • плакат (ако е наличен)
  • трейлър (ако е наличен)

  Жури

  По традиция председател на журито е студентът, носител на Голямата награда "Ранно пиле“ от миналогодишното издание на фестивала. Тази година това е Евгени Дудчак от Русия, който печели Голямата награда "Ранно пиле" 2018 за филма си "Милиард".

  Ръководството на фестивала избира останалите членове на независимо международно жури. Журито определя наградените филми, неговите решения са окончателни и неотменими и не подлежат на обсъждане.

  Награден фонд

  Наградният фонд на фестивала е 4400 USD, разпределени в 11 категории:

  • Голяма награда "Ранно пиле“ – авторска пластика и финансиране на следващ филмов проект  на стойност 1000 долара
  • Награда за най-добър български филм – авторска пластика и финансиране на следващ филмов проект на стойност 500 долара
  • Награда за най-добър чуждестранен филм – авторска пластика и финансиране на следващ филмов проект на стойност 500 долара
  • Награда на председателя на журито – авторска пластика и финансиране на следващ филмов проект на стойност 300 долара
  • Най-добър анимационен филм – авторска пластика и финансиране на следващ филмов проект на стойност 300 долара
  • Най-добър документален филм – авторска пластика и финансиране на следващ филмов проект на стойност 300 долара
  • Награда за режисура – авторска пластика и финансиране на следващ филмов проект на стойност 300 долара
  • Най-добър сценарий – авторска пластика и финансиране на следващ филмов проект на стойност 300 долара
  • Награда за операторско майсторство – авторска пластика и финансиране на следващ филмов проект на стойност 300 долара
  • Най-добър монтаж – авторска пластика и финансиране на следващ филмов проект на стойност 300 долара.
  • Награда на Югоизточно-европейска регионална асоциация на висшите училища по кино и телевизия -  авторска пластика и финансиране на следващ филмов проект на стойност 300 долара.


  Един филм може да получи повече от една награда. Всички награди ще бъдат връчени след финалните прожекции на фестивала. Членовете на журито се задължават да пазят в тайна решенията за наградите до церемонията по закриването на фестивала.

  Акредитация за участие

  Режисьорите на селектираните филми ще бъдат поканени да вземат участие във фестивала. По желание те могат да бъдат придружени от член на екипа си, както и от представител на учебното заведение. Възможно е ограничение до трима студенти и един преподавател от едно филмово училище. Организаторите покриват разходите за настаняването в хостел, храната и транспорта в рамките на София. Разходите за пътуването до София и връщането обратно се поемат от участниците. Желаещите да вземат участие във фестивала трябва да заявят присъствието си най-късно до 10.10.2019 г.

  Фестивалът в медиите

  Режисьорите на селектираните филми декларират безусловното си съгласие фестивалът да използва снимки и откъси от филмите (по-малко от  три минути от филм) за рекламните цели на фестивала в пресата, телевизиите и интернет. Авторите на филмите приемат те да бъдат показвани безвъзмездно с нетърговска цел на различни събития в страната и чужбина, чрез които се популяризира "Ранно пиле“ и Програмата за финансиране на студентски филмови проекти на Американска фондация за България.

  Правила

  Ръководството на Международния студентски филмов фестивал "Ранно пиле” има право да променя гореизброените правила, което ще бъде отразено своевременно на сайта на фестивала earlybirdfest.org. За всичко, което е извън обхвата на гореизброените правила, но се отнася до фестивала, единственото право на решение е на ръководството на "Ранно пиле“. Фестивалът не носи отговорност за отпадане на филми, събития и ангажименти по непредвидени обстоятелства.

  Архив

  Всички филми, депозирани за селекция, ще бъдат запазени в архивите на фестивала.