Марк Вагенаар

Марк Вагенаар завършва бакълавърска степен по комуникации в родния си град Наймеген. За да развие страстта си към киното, той се мести в Берлин по покана на известния документалист Виола Стефан. В Берлин той започва стаж в "Пост-република" и "Берлинале Панорама" и заема много различни длъжности на филмовата пощадка преди да основе своя собствена компания "Свещени птици". Под това име той написва, режисира и продуцира първия си късометражен филм филм "Свещена птица" с участието на Ролф Каниес. След четири дълги, студени дни и нощи в гората, заснемането на филма е завършено. Докато "Свещена птица" все още е в постпроизводство, той завършва своя 16mm втори късометражен филм "Човекът с яйцата" с участието на Ларс Рудолф и Анна Бьорчър.

Неговите филми са признати от редица фестивали и от Филмовата академия на Амстердам, където е избран да учи режисура. Работата на Марк има със собствен стил, но ясно може да се види и влиянието на известни режисьори като Чарли Чаплин, Андрей Тарковски, Ингмар Бергман, Акира Корусава, Дейвид Линч, Бела Тарр, Ингмар Бергман и Алехандро Йодоровски. "Данте срещу Мохамед Али" е дипломният му филм, с който печели Голямата награда “Ранно пиле“ през 2019 г. В момента снима първия си пълнометражен филм.

проф. Емилия Стоева

Емилия Стоева е български филмов оператор с повече от 40 документални, научно популярни, корпоративни и рекламни филми на 35мм.

Тя е професор в Националната академия за театрално и филмово изкуство и води класове по Фотография и Оператроско майсторство и е хоноруван преподавател в Нов бълграски университет. Емилия Стоева е преподавател по програма “Еразъм” в Братислава (Словакия), Букурещ (Румъния), в Латвийския университет по изкуствата, Културен университет, Истанбул и Унверситет по изкуствата в Порто.

Автор е на пет книги и над 50 статии в специализирани издания на тема снимане на документални филми, студентски филми и операторско майсторство. Проф. Стоева е почетен председател на „Асоциация Академика 21”.

Ванина Кондова

Ванина Кондова е актриса и автор на филмови произведения. Завършила е Актьорство за Драматичен Театър в НАТФИЗ "Кр. Сарафов" и Атлантик Актинг Скул в Ню Йорк. Участвала е в представленията "Ягоди в дачата", режисьор Алекс Кийгън (МСС Тиътър), "Алегория за пещерата", режисьор Синтия Силвър (Тиътър Лаб), "Квартирантът", режисьори Стивън Бракет и Теди Бъргман (Удшед Кълектив) и "Седем", режисьор Диего Вияда (Хостос Реп), сред други. Екранните й участия включват "Денят на бащата", режисьор Павел Веснаков (Агитпроп), "Доза Щастие", режисьор Яна Титова (No Blink), както и “Разматаз”, режисиран от Сидър Д Волф и “Пакет Вечност”, режисиран от Магделена Илиева (в пост-продукция).

Ванина е автор, сценарист и играе главаната роля в уеб сериала "Изгубени и намерени в Ню Йорк", който се излъчва по Амазон Прайм Видео. Сериалът й донесе награда за най-добър сериал, най-добър епизод и номинация за най-добра актриса, и бе селектиран на повече от 15 международни фестивала. Ванина е носител на наградата за Най-добра актриса на НАТФИЗ, победител е в Monologue Madness във Вашингтон, САЩ, както и носител на визата за Изключителни възможности в сферата на изкуството и науката. Тя е член на Ню Йоркския клон на наградите "Еми" и наскоро бе поканена да се присъедини към Гилдията на кино актьорите в Америка. В момента е в снимки на Сезон 2 на “Изгубени и намерени”, и работи върху пълнометражен филм като сценарист и режисьор в ко-продукция с Германия, Франция и Великобритания.

Елика Портной

Елика Портной основава продуцентската си компания "Мутреса Мувис" през 2008 г. През настоящата година нейни филми постигат изключителни успехи на фестивали - филмът "Никога, рядко, понякога, винаги" печели Специалната награда на журито на филмовия фестивал "Сънданс" и престижната "Сребърна Мечка" на Берлинския филмов фестивал, а филмът „Джон и дупката“ е част от официалната селекция на филмовия фестивал в Кан.

Част от каталога на компанията са филмите "Зверове от никоя държава " (с режисьор Кари Фукунага и с участието на Идрис Елба и Ейбръхам Ата), “Любовта е странна“ (с режисьор Ира Сакс и с участието на Джон Литгоу, Алфред Молина и Мариса Томей) и „Гласовете“ (с режисьор Марияне Сатрапи и с участието на Райън Рейнолдс, Анна Кендрик и Джаки Уийвър). Нейни филми са в официалната селекция на фестивали като "Сънданс", Берлин, Венеция, Телуриде, Торонто, Трайбека. Филмът "Зверове от никоя държава" е удостоен с Independent Spirit Awards за най-добър актьор и най-добър поддържащ актьор.

Елика Портной също е режисьор. Късометражният й филм „Шестата поправка“ има световна премиера на филмовия фестивал "Уудс Хол", участва във филмовия фестивал на AFI, печели наградата за "Най-добър актьорски състав" на Фестивала на независимите филми в Ню Йорк, печели Най-добър късометражен филм на Международния филмов фестивал в Бостън и наградата на журито на филмовия фестивал в Милано.

Елика Портной е актриса и в последния си филм „Обсесия“ си партнира с Меки Пфайфър. През последните няколко години тя участва във филма на Дисни „Момичето и морето“, “Застой“ с участието на Антон Йелчин и Зоуи Дешанел и “София“ с участието на Кристиан Слейтър и Тимъти Скол.

Елика Портной е член на Националния съвет на AFI и член на Борда на управителите на Медицинския център и детска болница „Туфт" в Бостън.

Дияна Добрева-Христова

Дияна Добрева-Христова е български психолог-консултант, с консултативна практика PPC – Performance psychology counseling в София. Повече от 15 години работи в службите за осигуряване на общественият ред и сигурност, като консултира и обучава професионалисти, работещи във високо рискова среда, под силен стрес и в условия на времеви натиск. През последните 5 години се специализира в психологичното консултиране и обучение на хора в сферата на върховото представяне.

Между 2015 и 2017 г. разработва концепция за психологична подготовка на професионален спортен отбор в България и я реализира съвместно с екип от психолози. Работи с професионални спортисти, треньори, Start-up екипи, млади актьори,изпълнители и състезатели в научни олимпиади. От 2016 г. е консултант на олимпийския отбор по математика.

През 2018 г. започва изследователска докторска работа в Българската Академия на Науките по специалността „Консултативна психология“. Изследователската ѝ работа и практика е посветена на психологичното консултиране на хора в изпълнителските изкуства и професионалисти с високи професионални предизвикателства.

Професионалната ѝ експертиза използва знания и практически опит и в областите на поведенческия анализ, психофизиологията и емоционалната саморегулация. Дияна Добрева- Христова е преминала през въвеждащо обучение по Alba Emoting в Rose Bruford College - Лондон, Англия и има сертификат CL1.