Ранно пиле 2005

Първото издание на "Ранно пиле“ е организирано от  Американска Фондация за България и се провежда на 25 май 2005 г. в кино "Център" в София под името "Пролетен студентски филмов фестивал". 

В конкурсната програма от 3 часа и 40 мин се състезават 24 филмови творби на студенти от четири университета - НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, Нов български университет, Югозападен университет „Неофит Рилски” и Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”. Журито е с председател Теди Москов и членове: Нели Калчева, Росен Михайлов, Цветомир Матев и Цанко Василев. Връчени са награди в шест категории.

Голяма награда "Ранно пиле" 2005

Клаустрофобия
НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов"

режисьор Чавдар Чернев
сценарист Вера Мутафчийска
оператор Анна Андреева

Момче и момиче се возят в асансьора на представите си за съвместен живот. Представи, които ги довеждат до състояние на клаустрофибия.

Награда на председателя на журито

Йоана
НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов"

режисьор Елизавета Боева
оператор Александър Станишев

Маркесова ситуация: любовта на един мъж...

Награда за режисура

Jazzy
НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов"

режисьор Петър Пашов

Най-добър сценарий

Мотивация
НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов"

режисьор Свилен Димитров

История за това как семейството ти може да бъде главна причина да си вършиш добре работата. (Разрушител на стари сгради се прибира вкъщи след работа. Семейната идилия, в която попада много бързо го мотивира за следващия работен ден.)

Награда за операторско майсторство

Живи и мъртви
НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов"

режисьор Богиня Найденова
оператор Натали Янакиева

Най-добър монтаж

The heartbreak TIR called Casablanca​
Нов български университет

режисьор Драгана Заревска​
монтаж Стефан Ганов​

Това е приказка за Катето и Киро, които живеят на различни планети, но са от същия универзум. Киро пораства и разбира, че само си е измислил Катето. Пародия създадена от последиците на инфантилността.