Жури

Алексей Христов

Председател на журито е основателят на фестивала Алексей Христов. Той е завършил Езикова гимназия в родния си град Враца. В края на 90-те получава магистърска степен по богословие от СУ „Св. Климент Охридски“. Работи в „Дарик“ радио, Дружество „Гражданин“ и списание „Демократически преглед“.

През 2001-2002 е гост изследовател в университета Джорджтаун във Вашингтон на тема "Нестопански организации и Гражданско общество". От 2004 година Алексей Христов е Програмен директор на Американска Фондация за България и управител на Клона в България.  Оригиналната концецпция на фестивала "Ранно пиле" е създадена от него като естествено продължение на Програмата за финансиране на студентски филмови проекти на Фондацията.

Евгения Атанасова-Тенева

Евгения Атанасова-Тенева е журналист и проуцент с над 20 годишна биография в БНТ. Тя е магистър по журналистика от софийския университет „Св.Климент Охридски”

Настояща позиция – главен продуцент „Външна ТВ продукция”
2012 - до днес – Водещ на седмичното външно политическо предаване „Светът е седем”
2010 -2012 - Водещ на новини и политически коментари
2004-2010 – Автор и водещ на седмичтното ток-шоу „Вижте кой...”
2000-2004 - Водещ на политическия обзор на деня „Екип 4”
1989-2000 – Репортер за „По света и у нас”, репортер и ко-водещ на „Панорама”-седмичния политически обзор на БНТ

Евгения Атанасова-Тенева има биографията на репортер от важни политически събития в България и по света. Отразявала е демократичните промени в България, войната в Югославия, Близкоизточния мирен процес и много други.

Нейна любима тематика са изкуствата и от 2010 г. тя следва творчеството на артистичния тандем Кристо и Жан-Клод с редица репортажи, публикации и филми. По настоящем тя работи върху книга-биография, посветена на артистичния тандем.

Няколко години е член на международното жури на фестивала Rose d`Or Awards на Европейския съюз за радио и телевизия.

Филмография:

„Мост към Кристо”- историята на „Плаващите кейове”, 2016
„Опакованият Райхстаг – 20 години по-късно”, 2016
„Кристо от България”, 2015
„Бялата планета на Кристо” – историята на „Големия въздушен пакет”
„Кристо и Жан-Клод – изкуството е за двама”
„Пътят към портите”
„Една студена Кока-Кола през студената война” 2004

Дору Нитеску

Дору Нитеску е роден през 1978 в Campulung, Румъния. През 2000 г. завършва Филмова режисура в Академията по театрални изкуства и кинематография, Букурещ (UNATC) и от тогава е преподавател по режисура.

Работил е за няколко Румънски филма като асистент режисьор в това число във филма "Ники и Фло" на Луциан Пинтиле.

През 2008 г. защитава докторска степен с дисертация на тема Федерико Фелини. Той е заместник-декан на Филмовия факултет на UNATC, заместник-ректор, председател на Сената на UNATC и асоцииран професор и ръководител на отдела „Филмова режисура и продуцентство”.

Късометражните му филми са селектирани на множество фестивали в Байерн, Ню Йорк, Карлови Вари, Болоня. Първият му игрален филм “Кармен” е бил в селекцията на фестивала в Сараево, Гьотеборг, Пекин, Гуанджу, Мишколц. "Кармен" има четири номинации за Gopo Awards (Romanian Industry Awards) и пет номинации за Наградите на Съюза на румънскте филмови дейци, от които печели четири: за най-добър дебютен филм, най-добра актриса в водеща роля, най-добрата оригинална музика, най-добрър монтаж.

Дору Нитеску е автор и на три книги "Il Cinema-menzogna: поезията на Федерико Фелини", "Интервюта за Фелини" и "Раждането на съвременното музикално видео".

Селективна филмография:

2013 “Кармен”, игрален
2009 “Проследяване на гъските“, късометражен
2008 “Il Cinema – Menzogna”, документален
2007 “От думи към дела“, документален
2006 “Athanor. Възможни светове, възможни хора”, документален
2005 “На живо от Мариенплац“, документален
2000 “Чупливо“, късометражен
1999 “Саграда Фамилия”, късометражен