Фестивал

Международният студентски филмов фестивал "Ранно пиле” е най-големият български форум за студентски късометражни филми и повече от петнадесет години помага на младите филмови творци да достигнат до широката публика.

История

"Ранно пиле“ е създаден е от Американска фондация за България – клон България през 2005 г. като естествено продължение на Програмата за финансиране на студентски филмови проекти. Оригиналната концецпция на фестивала е дело на г-н Алексей Христов, директор на Фондацията, и проф. д-р Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ и изпълнителен директор на CILECT (The International Association of Film and Television Schools). Още с второто си издание фестивалът става международен. През годините в програмата му са представени над 1400 филма от 84 държави, сред които Австралия, Нова Зеландия, Южна Африка, Бразилия, Бангладеш, Пакистан, Индонезия, Зимбабве, Киргистан, Макао.

Членове на журито и специални гости на фестивала са били изявени професионалисти и преподаватели в сферата на киното като Емил Христов, Теди Москов, Рангел Вълчанов, проф. Ролф Ортел (Австрия), проф. Мария Дора Морао (Бразилия), проф. Звиад Долидзе (Грузия), носителят на “Оскар“ за най-добра адаптация на сценарий за филма “Пианистът“ - британският драматург и писател Роналд Харууд, Скот Хилиър, също лауреат на наградата на Американската филмова академия, британският сценарист Роджър Грегъри и неговият колега от САЩ Джон Бърнстейн, двукратният носител на "Оскар” Флориян Галенбергер, професор Бюлент Кючукердоган (Турция), носителят на четири награди EMMY като продуцент и оператор Калин Иванов, директорът на фестивала "Кино Проба" Лилия Немченко (Русия), професор Дору Нитеску (Румъния), актрисата и преподавател по актьорско майсторство Дойна Вебер (Германия), писателят, драматург и режисьор Георги Тенев и много други.

Цели

Основна цел на Фестивала е не само да предостави на публиката възможност да се срещне отблизо с изкуството, мирогледа и естетиката на младите кинотворци, но и да осигури място за обмяна на опит и идеи между участващите студенти. Фестивалът включва и образователен модул, който осигурява възможност за допълнително обучение в майсторски класове и работилници на изявени професионалисти в различни сфери.

Освен състезателната програма "Ранно пиле“ предлага и съпътстващи прожекции на ново българско кино и селекция на филми от партниращи фестивали и организации.