Ранно пиле 2017

Тринадесетото издание на Международния студентски филмов фестивал "Ранно пиле“ се проведе от 01 до 05 ноември 2017 г. в София. Тази година в програмата му са включени 145 игрални, документални, експериментални  и анимационни филми на студенти от 44 страни. Извън традиционно силното присъствие на университети от Стария континент, картата на фестивала вече обхваща и страни като Нигерия, Ливан, Коста Рика, Киргизстан.

За първи път традицията председател на журито да е студентът, носител на Голямата награда "Ранно пиле“ от миналогодишното издание на фестивала, е нарушена. Поради неотложни ангажименти във връзка със снимките на последния й филм, Александра Терпинска от Полша, която печели "Ранно пиле" 2016 за филма си "Америка“ не присъства на фестивала. Председател на журито е създателят му Алексей Христов, а членове журналистът и продуцентът от БНТ Евгения Атанасова-Тенева и преподавателят от румънската Академия за театрални изкуства и кинематография проф. Дору Нитеску. Освен награди в традиционните десет категории, журито присъди и 11-та награда - в подкрепа на партньорството ни с Югоизточно-европейската регионална асоциация на висшите училища по кино и телевизия, с което общият награден фонд вече е 4400 щатски долара.

В това издание на фестивала се провеждат два майсторски класа. "Как се прави филм, достоен за Оскар?“ сподели талантливата българска актриса Маргита Гошева, която представи работата си по филма на Кристина Грозева и Петър Вълчанов "Слава“. А какъв е "Преходът от късометражни към игрални филми“ разкри членът на журито проф. Дору Нитеско. 

Тринадесетото издание на фестивала се радва на най-голямо международно присъствие от всички издания досега. Повече от 40 студенти и преподаватели от Германия, Унгария, Полша, Турция, Ливан, Сърбия, Словения, Грузия и Швейцария станаха част от събитието "Ранно пиле".