Наградени

През 2014 г. Фестивалът за първи път приема заявки за участие през световно признатата платформа FilmFreeway и в предварителната селекция влизат филми от 26 страни.

Голяма награда "Ранно пиле"

Безлунно лято

Факултет по драматични изкуства, Белград, Сърбия

31’00
сценарист и режисьор: Стефан Иванчич
оператор: Игор Джорджевич
монтаж: Елена Максимович

Преди да се премести в чужбина, шестнадесетгодишната Изидора прекарва няколко дни в къща в провинцията с по-голямата си сестра. Изгубена в тишината на лятото, тя се чуди дали някога ще остане същата.

Най-добър български филм

Оловно сърце

Филмово училище Лондон, Великобритания

21’00
сценарист и режисьор: Слава Дойчева
оператор: Гео Иванов
монтаж: Шърли Бруно

Древен турски ритуал, очукан български нощен влак и огромен плаж на Атлантическия океан са обединени от една млада жена и нейната борба с болезнения страх.

Най-добър чуждестранен филм

Арена

Национално филмово училище в Лодз, Полша

23’00
сценарист и режисьор: Мартин Рат
оператор: Бартош Звиниарски
монтаж: Партик Ериксон

Стопаджия попада в отдалечена планинска общност в Полша. Тестван от местните жители и непримирим към грубостта на новата си среда, той заявява присъствието си в планината. Но на кого трябва да докажем от какво сме направени?

Награда на председателя на журито

Фойерверки

ФЕМИС, Париж, Франция

26’00
режисьор: Паулин Лаплас
оператор: Августин Барбару
монтаж: Пиер Дешан

Джули се скита в квартал на Нантер. Тя търси някой, когото е познавала, но среща непознати хора. По време на танца между звуците на играещи деца и песните на открита зала за танци, се разказва история...

Най-добър документален филм

Ситуация

Истанбулски културен университет, Турция

34’44
режисьор: Ширин Еренсой
оператор: Баркин Чорух
монтаж: Özge Sağsöz

Билдже Хайматлос. Без гражданство. Баща му го описва като "гражданин на света". Неговата музикална кариера го е отвела на места, които повечето от нас никога не биха си представили. Въпреки това той добавя малко "ад" в тази мечта. Днес той преследва нещо различно: да започне живота наново от съвсем друга точка. Това не е история "само ако" или ода за глупостта. Това е историята на честната борба на някой сред нас, който се опитва да се върне отново към съществуването.

Най-добър анимационен филм

Сестри

Кралска академия по изкуствата, Гент, Белгия

07’48
сценарист, режисьор и оператор Леа Видакович

Анимационен триптих, който извиква атмосферата на старите холандски картини, където сестрите са в капан в меланхолия, изправени пред загуба и пустота, останала след онези, които ги няма.

Награда за режисура

Не съм твой приятел

Факултет по драматични изкуства, Белград, Сърбия

18’00
режисьор: Елена Гаврилович
оператор: Иван Маркович
монтаж: Наташа Пантич

Докато Милена (16) дебне момчето, което обича, нейната братовчедка Вида (10) и приятелката й Мая (10) й правят компания. Двете се опитват да разберат загадките любовта, свободата и отговорността в света на тийнейджърите.

Най-добър сценарий

Само една нощ

Филмово училище Мет, Лондон, Великобритания

16’00
режисьор: Че Грант
оператор: Джарил Лим

Една нощ по улиците на Лондон. Катастрофална първа среща? Или началото на истинска връзка? Не всичко е това, което изглежда.

Награда за операторско майсторство

Сестри

Кралска академия по изкуствата, Гент, Белгия

07’48
сценарист, режисьор и оператор Леа Видакович

Анимационен триптих, който извиква атмосферата на старите холандски картини, където сестрите са в капан в меланхолия, изправени пред загуба и пустота, останала след онези, които ги няма.

Най-добър монтаж

Между

Филмова акадения Виена, Австрия

24’30
режисьор: Янис Ленц
оператор: Якоб Фур
монтаж: Александър Рауш

Макс учи във Франкфурт от известно време, когато едно семейно събитие го връща у дома в покрайнините на Виена. Кратка среща със стари приятели се превръща в една цяла нощ, точно като едно време: пиене на бира в скейт парка, промъкване в открития басейн с момичетата, висене на автобусната спирка - една нощ между младежки спомени и "хардкор възрастни неща" .